Категорично ваксините срещу COVID нe предизвикват стерилитет. Това заяви епидемиологът д-р

...
Категорично ваксините срещу COVID нe предизвикват стерилитет. Това заяви епидемиологът д-р
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: Категорично ваксините срещу ковид не предизвикват стерилитет

Категорично имунизациите против COVID нe провокират стерилитет. Това съобщи епидемиологът доктор Христиана Бацелова от МУ-Пловдив по време на Научно-практическа конференция за лекари в извънболничната помощ на тематика " Комуникация с пациенти за възстановяване на имунизационното покритие в България “.

" Все още доста млади хора не се имунизират заради страхове от неспособност да имат деца и репродуктивни проблеми. Това е един от страховете, който стопира хората в дейна възраст в България от имунизация “, означи тя. В същото време експертът уточни, че не са потвърдени никакви аргументи, които да насочват вниманието на учените, че имунизацията против коронавирусната зараза ще окаже трайни последствия върху фертилността. Има и доста дами, които са включени в клиничните изпитвания на имунизациите, които след това са забременели и имат напълно сполучливо протекла бременност, сподели тя.

Британският кралския лицей по акушерство и гинекология препоръчва използването на две дози ваксина против Коронавирус на бременни дами, означи в презентацията си експертът. Март месец предходната година излезе първото изследване, което включваше над 100 бременни дами и беше потвърдено, че иРНК имунизациите – към оня миг BioNTech/Pfizer и Moderna, са безопасни за приложение при бременните дами и не оказват никакво отрицателно въздействие върху плода. Това изследване включваше и кърмещите дами, което потвърждава, че те също не би трябвало да отсрочват имунизацията, обясни тя.

Именно бременните дами се оказват една от най-рисковите за COVID групи, посочи доктор Бацелова, написа medicalnews.bg. В тази връзка тя цитира данни от изследване на американския център за надзор и предварителна защита на болестите  CDC, което разглежда 1 249 634 раждания в болница и открива двойно по-висок риск от мъртво раждане при родилки с дейна Коронавирус зараза при самото раждане. В изследването са включени 21 653 дами с коронавирусна зараза. Около 2,7% от ражданията със съпътстваща Коронавирус зараза във времето, в което Делта е преобладаващият вид в Съединени американски щати, са приключили със гибел на плода, сочат още данните от изследването.

Д-р Бацелова цитира данни и от друго изследване от учени в университета в Маями, Съединени американски щати, което преглежда параметрите на сперматозоидите при млади мъже на възраст 18-50 години преди и след използване на иРНК ваксина.  " Категорично е потвърдено, че няма неподходящо влияние върху репродуктивността и при мъжете “, уточни тя.

Специалистът се спря и на използването на педиатричните ваксини срещу Коронавирус. До момента тя е ваксинирала към 150 деца, всред които и двете й лични. Единствените реакции, за които са съобщили родителите на ваксинираните деца, са лека болежка на мястото на убoждане.

За страдание от към месец вече няма никакъв интерес към педиатричните ваксини, означи още доктор Бацелова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР